Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Η Λίτσα και ο Τάκης νομοθετούν καλύτερα.



            Οι «σοφοί» νομοθέτες συγγράφουν νόμους 4.000 σελίδων. Προφανώς κάθε τι  «σοφό» χρειάζεται ανάλυση για να γίνει κατανοητό από το ανόητο πόπολο. Γι’ αυτό ίσως να χρειάζονται και οι 4.000 σελίδες.

            Οι ανόητοι του μόχθου, με το απλό τους το μυαλό (κλούβιο το λένε οι «σοφοί») σε κάποιο παγκάκι νομοθετούν. Έτσι για να ξεφύγουν και αυτοί από την άχρωμη καθημερινότητα τους :

            - Βρε Λίτσα, μου έφαγες όλο το παγκάκι !  Κουνήσου λίγο παραπέρα !!
           
            - Να πάω πιο πέρα Τάκη μου !! Να σε στενοχωρήσω δεν το θέλω!! Ξέρεις  σκεφτόμουνα την οικονομική μας κατάσταση και τις φαγωμάρες των σοφών που έχουμε βάλει στην Βουλή και απρόσεχτα έκατσα στην μέση στο παγκάκι…  Έλα δίπλα μου.
             Πάντως, σκεφτόμουνα πως άμα χαμηλώσουν όλες τις φορολογίες, ακόμα και στο μισό,  και ταυτόχρονα υποχρεώσουν τους πολίτες όλες τις συναλλαγές τους να τις κάνουν  μέσω Τραπεζών τότε δεν θα αλλάξουν τα πάντα σ’ αυτήν την χώρα; Διότι άμα είναι χαμηλή η φορολογία και ταυτόχρονα σε αναγκάζει ο νόμος να γίνονται όλες οι συναλλαγές μέσα από τράπεζες και κάρτες τότε οι πολίτες θα συμμορφωθούν με την δική τους θέληση. Αν  μάλιστα μετά την γερή μείωση της φορολογίας υπάρξουν και πολύ αυστηρές ποινές με πρόστιμα και προσωρινό κλείσιμο των καταστημάτων σε όποιος κάνουν παραβάσεις τότε βρε Τάκη δεν θα μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η φοροδιαφυγή; Τώρα με τέτοιους φόρους και χαράτσια και να θέλουν δεν μπορούν. Προέχει το γάλα του παιδιού τους και μετά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Έτσι δεν είναι;

            - Καλά τα λες Λίτσα !! Μάλιστα άμα συνδέσουν και ηλεκτρονικά τις Υπηρεσίες μεταξύ τους  τότε δεν θα τρέχουμε από εδώ και από εκεί !  Και ο έλεγχος θα γίνεται αυτόματα χωρίς ταλαιπωρίες και αδικίες. Για φαντάσου π.χ. το ληξιαρχείο να ενημερώνει αυτόματα τα Ασφαλιστικά Ταμεία για το θάνατο ενός ασφαλισμένου, να δεις πως χωρίς φασαρίες κόβεται η σύνταξη.

             - Πολύ σωστά !! Αυτό  να το πεις κανενός Τροϊκανού, αφού λένε πως θέλουν να μας βοηθήσουν,  αντί να μας δίνουν  δισεκατομμύρια δάνεια να μας φτιάξουν, - μα και την τεχνογνωσία έχουν και στην πράξη το έχουν εφαρμόσει -  αυτή την ηλεκτρονική ένωση των Υπηρεσιών μα ανάθεμά με και πάρει ούτε το ένα εκατοστό των μηνιαίων δανεικών που παίρνουμε.

            - Όμως και το Ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Τι πρέπει να κάνουμε με αυτό;
           
            - Ακριβώς όπως και το Φορολογικό. Αν μειώσουμε την εισφορές και το πρόστιμο του ανασφάλιστου από 10.000 ευρώ το κάνουνε 30.000 ευρώ να δούμε ποια επιχείρηση θα εισφοροδιαφεύγει. Αφού θα έχει μειώσει πολύ το κόστος ασφάλισης γιατί να το κάνει με τέτοιο κίνδυνο. Να δεις μετά που θα μειωθεί και οι ανεργία.  Όσο αυξάνουν το κόστος ασφάλισης τόσο βουλιάζουν τα Ταμεία πιο βαθιά.

            - Σωστά Λίτσα !! Αν κάνουν αυτά πιστεύω πως θα ανασάνει η οικονομία του τόπου και μετά σιγά - σιγά θα μπουν στο δρόμο και τα υπόλοιπα σοβαρά πράγματα που θέλουν την οικονομική  τους στήριξη για να αποδώσουν (παιδεία, υγεία κ.τ.λ.) 
            Είμαι βέβαια πολύ περίεργος γιατί τα κάνουν αυτά…

            - Αχ μωρέ Τάκη, αγράμματε. Δεν βλέπεις πως νομοθετήσαμε σε τούτο εδώ το παγκάκι με μισή αράδα γράμματα; Με τρείς κουβέντες;  Ο σωστός ο Νόμος θέλει να έχει πάνω από 4.000 σελίδες γεμάτος με παραπομπές παραγράφους και εδάφια για να είναι καλός.   Δεν το καταλαβαίνεις;   Αλλά τόσο αγράμματος που ‘σαι τι  να σου πω….

           
            Σταυρουλάκης   Αρτεμ.   Κωνσταντίνος
Οικονομολόγος Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσ/κης

Άρθρο υπ’ αρ. 272 / Κυριακή 03 Ιουλίου 2016. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου