Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Δύο μάτια ήρεμα και τρία σκοτωμένα αγόρια.

            Αρκετά χρόνια πριν, Χανιώτες (που τολμούν να δέχονται τον χαρακτηρισμό «απόγονοι αγωνιστών»)  επέτρεψαν να παραχωρηθεί στην Αμερικάνικη κυβέρνηση το λιμάνι της Σούδας. Σε λίγες ημέρες  (1ή ή 2η Φεβρουαρίου 2017) θα κριθούν ξανά οι Χανιώτες αν θα παραλάβει και η Γερμανική Κυβέρνηση (δια της εταιρείας Γερμανικών Συμφερόντων Fraport) την δεύτερη πύλη εισόδου του νομού μας, το αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης».

            Σημεία των καιρών.




            Η αλήθεια είναι πως μου είναι δύσκολο να καταλάβω τι εννοούν, έτη τώρα, οι εγχώριες πολιτικές ορδές όταν αναφέρονται στην ασφάλεια της Χώρας όταν ταυτόχρονα παραδίδουν τις εισόδους της (λιμάνια και αεροδρόμια) σε κυβερνήσεις λύκων !   
            Μου είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβω..
.
            Μήπως επειδή οφείλει η Χώρα μας και ήταν προαπαιτούμενο για να μπορεί να ξεχρεώσει; Μα, αν όφειλαν οι ίδιοι, θα έδιναν την είσοδο του σπιτιού τους στον δανειστή τους;
             Όχι βέβαια !!!
            Της Χώρας μας όμως τα κλειδιά θα τα δώσουν  γιατί, γιατί., γιατί, δεν έχει πια σημασία το γιατί…
            Αν πάλι σκεφτείς πως παραδίδουν τις εισόδους της Χώρας επειδή αυτό θα τους αποφέρει οικονομικό κέρδος σύντομα θα διαπιστώσεις πως αυτό είναι επιχείρημα που ούτε οι ίδιοι δεν το αναφέρουν !  Έτερον εκάτερον πως και να μας είχαν πνίξει στο χρυσάφι, δεν έπρεπε να εκποιούμε δημόσια αγαθά ή πύλες εισόδου της Χώρας.  Αλλά ακόμα και αυτό το αποφεύγουν οι μνηστήρες.            Η Fraport (με βασικό μέτοχο το Γερμανικό Κράτος) δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ (έστω και αν ήταν υποχρεωμένη από τη σύμβαση) και έρχεται «σεινάμενη λυγάμενη»,  στις αρχές του Φεβρουαρίου να παραλάβει το αεροδρόμιο !!  Ψάχνεται μπας και βρει κάποια προκαταβολή από την Τράπεζα Επενδύσεων (την οποία πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες) για να μας το πασάρει ως «ίδια συμμετοχή»
            Μα αλήθεια, αν οι βουλευτές μας πουλούσαν το παλιό αμάξι τους είμαι σίγουρος πως θα ήθελαν να λάβουν προκαταβολικά όλο το τίμημα και μετά θα το παρέδιδαν στον αγοραστή. Της Χώρας μας όμως τα περιουσιακά στοιχεία τα παραδίδουν χωρίς να έχουν εισπράξει ούτε ένα τσακιστό ευρώ, γιατί, γιατί., γιατί, δεν έχει πια σημασία το γιατί…
           
            Σημεία των καιρών.

            Oι Γερμανοί ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης των τουριστών προς την Ελλάδα διαμέσου του Γερμανικού tour operator TUI ενώ ο «εθνικός» ιδιωτικός αερομεταφορέας αποτελεί ένα περιφερειακό βραχίονα της, επίσης, γερμανικής εταιρείας Lufthansa η οποία είναι και αυτή μέτοχος στη Γερμανική Fraport συνεπώς και στην κοινοπραξία Fraport-Κοπελούζος στην οποία εκχωρούνται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια για 50 χρόνια. Βεβαίως και  ο Γερμανικός tour operator οργανισμός TUI έχει στον απόλυτο έλεγχο ΚΑΙ τα Τούρκικα παράλια της Μεσογείου…
           
            Σημεία των καιρών.

            Αγωνιστές παλιοί σαν και τον γερό – Μαθιό που είχε «δύο μάτια ήρεμα και τρία σκοτωμένα αγόρια»[1]  θα προσπαθούν να σηκωθούν, να κάνουν – ξανά – το χρέος τους,  μα δεν θα μπορούν.
            Λιωμένα κόκαλα οι αγώνες τους.

            Εμείς, σαν δεν μπορούν εκείνοι που θα ‘πρεπε  πρέπει να μπούμε μπροστά,  για τα παιδιά του κυρ. Μαθιό,  να σταματήσουμε τους «επανεκδορείς»[2] - όπως σωστά περιέγραψε ο φίλος Μιχάλης, του μεγάλου Δασκαλογιάννη.

            Ναι αυτό πρέπει να κάνουμε.

            Δεν πρέπει να παραλάβουν οι Γερμανοί το Αεροδρόμιο την 1η του Φλεβάρη.


            Σταυρουλάκης   Αρτεμ.   Κωνσταντίνος
Οικονομολόγος Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσ/κης
Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ Τάξης  
Άρθρο υπ’ αρ. 290/ Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017.




[1] Μορφή του Τάσο Λειβαδίτη στην ποιητική συλλογή  «Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας» (1952)
[2] Αυτοί που προσπαθούν να γδάρουν για δεύτερη φορά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου