Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Εχθρότητα ή  αλληλοβοήθεια, η φύση του ανθρώπου;
        

          Εκείνος που είχε το βάδισμα του πιγκουίνου[1], προσπαθεί να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε στον τίτλο του σημερινού μας άρθρου. Μπορεί η απάντηση αυτή να  την έδωσε πριν 76 χρόνια[2] μα θαρρώ πως τίποτα δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Η δε αναφορά του κειμένου σε διαφορετικούς κτηνάνθρωπους[3] ποσώς μας ενδιαφέρει. Τι πως αλλάζουν τα πρόσωπα αν η ιδιότητα τους παραμένει ίδια;  
         
          Ας δούμε λοιπόν τι αναφώνησε στον λόγο του[4] εκείνος ο κουρέας που βρέθηκε - μετά από συμπτώσεις - και λόγω της ομοιότητας του με τον πραγματικό δικτάκτορα «Χίνκελ» (δηλ. Χίτλερ),  να αναφωνεί λόγο μπροστά στον στρατό του τελευταίου…

          «Λυπάμαι δεν επιθυμώ να γίνω αυτοκράτορας. Δεν είναι η δουλειά μου. Δεν θέλω να κυβερνήσω ή να κατακτήσω κανέναν…
          Θέλω να βοηθήσω όλον τον κόσμο.. Εβραίους, Χριστιανούς, μαύρους, λευκούς…
          Θέλουμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Είναι στην φύση του ανθρώπου. Θέλουμε να ζούμε με την ευτυχία του άλλου, όχι με την δυστυχία του. Δεν θέλουμε να μισούμε και να περιφρονούμε ο ένας τον άλλον.
          Ο κόσμος αυτός έχει χώρο για όλους και η Γη είναι πλούσια και μπορεί να τους θρέψει όλους.  Ο τρόπος ζωής μας μπορεί να είναι ελεύθερος και όμορφος !
          Όμως χάσαμε τον δρόμο…
          Η απληστία δηλητηρίασε τις ψυχές των ανθρώπων. Γέμισε όλο τον κόσμο με μίσος. Μας οδήγησε στην δυστυχία και σε αιματοχυσίες. Αναπτύξαμε την ταχύτητα αλλά κλειστήκαμε στον εαυτό μας. Οι μηχανές της αφθονίας αύξησαν τα θέλω μας. Η γνώση μας έκανε κυνικούς η εξυπνάδα σκληρούς και άκαρδους. Σκεφτόμαστε πολύ και αισθανόμαστε πολύ λίγο.
          Χρειαζόμαστε περισσότερο ανθρωπιά από ότι μηχανές. Χρειαζόμαστε περισσότερο καλοσύνη και ευγένεια από ότι εξυπνάδα. Χωρίς αυτές τις αρετές η ζωή θα είναι γεμάτη βία κι όλα θα χαθούν.
          Το αεροπλάνο και το ράδιο  μας έφεραν πιο κοντά. Η ίδια η φύση αυτών των εφευρέσεων φωνάζει για καλοσύνη στους ανθρώπους. Φωνάζει για παγκόσμια αδελφοσύνη και ενότητα όλων μας. Ακόμα και τώρα η φωνή μου εισακούγεται σ’ εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σ’ εκατομμύρια απελπισμένους άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά. Θύματα ενός συστήματος που βασανίζει και φυλακίζει αθώους ανθρώπους.
          Σ’ αυτούς που μ’ ακούνε θα πω:  Μην απελπίζεστε !! 
          Η δυστυχία που μας έπληξε είναι αποτελέσματα της απληστίας. Της πίκρας αυτών που φοβούνται την ανθρώπινη πρόοδο. Το μίσος θα φύγει και οι δικτάτορες θα πεθάνουν. Και η δύναμη που πήραν από τον λαό θα επιστρέψει στον λαό. Και εφόσον οι άνθρωποι πεθαίνουν, η ελευθερία δεν θα χαθεί ποτέ…
          Στρατιώτες μην δίνεστε στα κτήνη !!!
          Σ’ αυτούς που σας περιφρονούν και υποδουλώνουν, που σας υπαγορεύουν τις ζωές σας λέγοντας σας τι να κάνετε, τι να σκεφτείτε και τι να νιώσετε !! Σας γυμνάζουν, σας ταϊζουν, σας μεταχειρίζονται σαν ζώα, σας χρησιμοποιούν ως τροφή για τα κανόνια. Μην δύνεστε σε αυτούς τους αφύσικους ανθρώπους. Άνθρωποι μηχανές με μυαλό και καρδιά μηχανής.
          Εσείς δεν είστε μηχανές, δεν είστε ζώα ! Είστε άνθρωποι !! Έχετε αγάπη για την ανθρωπότητα μέσα στις καρδιές σας. Δεν μισείται ! Οι μη αγαπητοί και αφύσικοι μισούν…
          Στρατιώτες !! Μην πολεμάτε για την σκλαβιά ! Πολεμήστε για την ελευθερία !. Στο 17ο κεφάλαιο του Αγ. Λουκά γράφει:  « Η βασιλεία του Θεού είναι μέσα στον άνθρωπο. Όχι σε έναν, ούτε σε μια ομάδα, αλλά σε όλους τους ανθρώπους. »  Σε εσάς !!
          Εσείς ο λαός έχετε τη δύναμη! Την δύναμη να δημιουργείτε μηχανές. Την δύναμη να δημιουργείται ευτυχία. Εσείς έχετε τη δύναμη να κάνετε την ζωή ελεύθερη και όμορφη. Να κάνετε την ζωή μια όμορφη περιπέτεια.
          Στο όνομα της Δημοκρατίας ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν την δύναμη ! Ας ενωθούμε όλοι !  Ας πολεμήσουμε για έναν νέο κόσμο, έναν αξιοπρεπή κόσμο με εργασία για όλους. Με μέλλον για τα παιδιά και ασφάλεια για τους ηλικιωμένους.
          Με τέτοιες υποσχέσεις οι κτηνάνθρωποι πήραν την εξουσία. Όμως είπαν ψέματα !! Δεν εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις τους ! Ποτέ δεν θα το κάνουν ! Οι δικτάτορες είναι ελεύθεροι αλλά υποδουλώνουν τον λαό.
          Τώρα ας πολεμήσουμε για να εκπληρώσουμε αυτές τις υποσχέσεις. Ας πολεμήσουμε να ελευθερώσουμε τον κόσμο. Να σπάσουμε τους φραγμούς των Εθνών. Να καταργήσουμε την απληστία το μένος και την μισαλλοδοξία. Ας πολεμήσουμε για έναν κόσμο της λογικής. Έναν κόσμο όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα επιφέρουν ευτυχία σε όλους.
          Στρατιώτες, στο όνομα της Δημοκρατίας !!!
          Ας ενωθούμε !!!» 

          Την καταπληκτική αυτή ταινία του Τσάπλιν, της οποίας επίλογος είναι το κείμενο που παρατέθηκε,  μπορείτε να δείτε ελεύθερα στο διαδίκτυο σε αυτό το σημείο: http://goo.gl/Cxj3Uk. Δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα, εκείνη την σκηνή, όπου ο άπληστος εξουσιομανής «Χίνκελ» παίζει με ένα μπαλόνι - μικρογραφία της γης - και αυτό τελικά να σκάει στα χέρια του…    


Σταυρουλάκης   Αρτεμ.   Κωνσταντίνος
Οικονομολόγος Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσ/κης
Άρθρο υπ’ αρ. 263 / Κυριακή 10 Απριλίου 2016.

Δημοσιεύθηκε στα Χανιώτικα Νέα την 11/4/2016: 
http://www.haniotika-nea.gr/echthrotita-i-allilovoithia-i-fisi-tou-anthropou/



[1] Σαρλώ. (Σερ Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (αγγλικά: Sir Charles Spencer "Charlie" Chaplin) (16 Απριλίου 1889 − 25 Δεκεμβρίου 1977)
[2] Πρόκειται για τον επίλογο της Ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Μεγάλος Δικτάκτωρ) εν έτη 1940, χωρίς να ξέρει βέβαια τι θα επακολουθήσουν τα επόμενα 4 χρόνια…  
[3]  Η αναφορά ήταν στον κτηνάνθρωπο Χίτλερ.  Εκ τότε έχουν υπάρξει εκατοντάδες κτηνάνθρωποι με η χωρίς μουστάκι.
[4] Η απόδοση του κειμένου στα Ελληνικά έγινε από την Λιλή Χαραλαμπίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου